петак, 3. фебруар 2017.

Moj izbor: Rene Šar


"Zanosno jedinstvo suprotnosti. Savršeni uslov i neophodni pokretač da se dođe do sklada. U poeziji se dogadja da u trenutku sjedinjenja tih suprotnosti izbije sudar bez odredjenog porekla čije rastvarajuće i usamljeno dejstvo izaziva klizanje ponora koji nepotpuno antifizički način nose pesmu. Pesnikovo je da prekine ovu opasnost unoseći bilo jedan tradicionalan element, bilo vatru jedne toliko čudesne demijurgije koja je u stanju da izbriše putanju od uzroka ka posledici, Pesnik tada može da vidi suprotnosti, te tačne i burne opsene, kako dostižiu, kako se njihovo imanentno poreklo personifukuje, poeziju i istinu budući da su one, kao što znamo, sinonimi." 





USPAVANKA ZA SVAKI DAN

Mnogo puta, mnogo puta
Čovek se uspavljuje
I telo mu se budi.

A zatim jednom,
Samo jednom, 
Čovek se uspavljuje

I svoje telo gubi.

***
 Bilo mi je deset godina. Reka Sorg me je optočavala. Sunce pevalo časove na mudrom brojčaniku voda. Bezbrižnost i bol behu udarili pečat na gvozdenog petla na krovu i podnosili se međusobno. Ali koji se to točak u srcu deteta što vreba u zasedi okretao jače, okretao brže nego točak vodenice u svom belom požaru?

***
„U davna vremena, zemlja i nebo su se mrzeli, ali su i zemlja i nebo živeli. Neugasiva suša ističe. 
Za zoru, čovek je stranac. Ipak, u poteri za životom koji se još ne može zamisliti, ima volja koje drhte,
šapati koji će prkositi i zdrave i čitave dece koja će otkrivati.

(Jadis, terre et ciel se haïssaient mais terre et ciel vivaient. / L’inextinguible sécheresse s’écoule. L’homme est un étranger pour l’aurore.Cependant à la poursuite de la vie qui ne peut être encore imaginée, il y a des volontés qui frémissent, des murmures qui vont s’affronter et des enfants sains et saufs qui
découvrent.)

***
"Izgleda da nebo u svemu ima poslednju reč. Ali ono je izgovara tako tiho da je nikad niko ne čuje."

***
„Duboko u sebi misao je dijalog..Dijalog nikada ne nastoji da drugoga svede.. on nastoji, naprotiv, da ga  pusti da bude. " 

***
„Ne pripadamo nikome, osim možda zlatnoj tačci te svetiljke koju ne poznajemo, koja nam je nepristupačna, i koja održava budnim hrabrost i ćutanje."

*** 
"Istina sa tajnim suzama najbolji ponuđač skrovišta!

Mašto, dete moje. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...